Úvod / Informace / Hodnocení diamantů
Každý diamant je jedinečný a má specifické vlastnosti, které dokládají jeho hodnotu.
Přesto můžeme kterýkoli kousek individuálně ohodnotit. Abychom posoudili kvalitu diamantu, používáme celosvětově uznávaný standard známý jako 4C:
Diamanty se přirozeně vyskytují v čiré, žluté, červené, modré, zelené hnědé a černé barvě. Do základního hodnocení však spadají jen diamanty čiré až nažloutlé. Ty GIA (Gemological Institute of America) rozdělil do 16 skupin. Ostatní barevné odstíny se označují jako „fancy“.
Která barva ze stupnice je ta nejcennější? D! Diamant skupiny D patří mezi nejvzácnější. Čím více se blíží barva k D, tím stoupá jeho vzácnost a současně i jeho cena. Na takový klenot narazíte opravdu jen výjimečně.
Diamantová zajímavost: Barevný rozdíl (např. mezi stupni D a I) je možné pozorovat pouze tehdy, jsou-li diamanty srovnávány vedle sebe. Jinak jsou rozdíly laickému oku téměř neviditelné.
Za pozornost stojí také oblíbený černý diamant. Nejedná se totiž o barvu, ale o zabarvení způsobené velkým množstvím černých inkluzí a vad, nebo o diamantový prach vybroušený briliantovým brusem.
Čistota diamantu se určuje pomocí lupy (při 10x zvětšení) a obsahu inkluzí. Podobně jako u barvy vydala GIA stupnici určující čistotu diamantu.
Hodnocení čistoty diamantů | Specifika diamantu |
(Flawless) |
|
(Very Very Small) |
|
(Very Small) |
|
(Small Inclusions) |
|
(Included 1-3) |
|
Hmotnost diamantu se měří v karátech a označuje se CT. Váha se zaznamenává až na tři desetinná místa, příčemž 1 karát je 0,2 gramu. Čím více karátů diamant má, tím více roste jeho výjimečnost.
Diamantová zajímavost: Dva diamanty se stejnou karátovou hmotností se mohou cenově výrazně lišit. Při hodnocení diamantů závisí nejen na váze, ale také na ostatních faktorech, jako je čistota, barva a brus. Nehodnoťte proto diamanty jen podle počtu karátů.
Dalším kritériem pro hodnocení diamantů je tvar a kvalita brusu. Brus dělíme do několika tvarů, z nichž můžeme vyzdvihnout 7 nejpopulárnějších.
Tvar brusu | Specifika diamantu |
(Round Brilliant) |
|
(Pear) |
|
(Marquise) |
Diamantová zajímavost: Původ tvaru sahá do Paříže 18. století ke králi Ludvíkovi XV., který chtěl napodobit úsměv své milenky Madame de Pompadour. |
(Heart) |
|
(Oval) |
|
(Emerald) |
Diamantová zajímavost: Jeden z prvních tvarů, do kterého se brousily kameny. |
(Princess) |
|
Při hodnocení brusu diamantů se nedíváme jen na typ brusu, ale i na jiné parametry:
Důraz je kladen také na hodnocení kvality brusu, tu můžeme rozdělit do 5 stupňů.
Kvalita brusu | Specifika |
Excellent | Odrážejí téměř všechno světlo, které na diamant dopadá. (3 % světové produkce) |
Very good | Představují zhruba 15 % nejkvalitněji vybroušených diamantů. Odrážejí téměř stejný objem světla jako diamanty Excellent a pro oko laika jsou od nich takřka k nerozeznání. |
Good | Odrážejí většinu světla. |
Fair | Stále jde o kvalitně vybroušené diamanty, ale třpytí se o poznání méně než diamanty vyšších kategorií. |
Poor | Většina světla, která na diamant dopadá, se ztrácí, čímž kámen přichází o svůj třpyt. |